Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 09 sierpnia 2016

Ciasto kawowe

Wielokrotnie widziałam przepisy na "Coffee Cake", jednak zawsze kończyło się to rozczarowaniem, ponieważ nie chodziło w nich o ciasto kawowe, tylko o ciasto do kawy. Cóż - to spora różnica, ponieważ za mną chodził smak ciasta kawowego. Z tego powodu postanowiłam takie właśnie ciasto tym razem upiec. Jest takie, jak chciałam - wilgotne, konkretne, z wyraźnie wyczuwalną kawą. I jak najbardziej nadaje się do kawy ;)

Coffee Flavoured Cake

1/2 kostki miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka maślanki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 - 2 szklanki mąki tortowej

 

do części kawowej:

4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki wody

3-4 łyżki melasy (black treacle)

3 dodatkowe łyżki maki pszennej

1 łyżka cukru pudru


masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia

 

1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i maślankę - mieszamy.

Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.

2.  Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną (lub ew. bułka tartą). Wlewamy połowę lub 2/3 ciasta.

Do pozostałego ciasta dodajemy kawę zaparzoną w 4 łyżkach wrzącej wody (wystudzoną), melasę,cukier puder oraz dodatkową mąkę. Mieszamy dokładnie, po czym wylewamy ciasto kawowe do formy z ciastem jasnym.

Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec, patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony wzorek.

 mieszanie

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.

Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 09 sierpnia 2016 14:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/09 21:19:11:

    Już czuję ten kawowy aromat :)

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/08/12 10:13:54:

    Ostatnio piekę ciasta z owocami: kruche, drożdżowe, sernikowe... Sezon na owoce to i takie ciasta, ale już się nieco opatrzyły. Dlatego z przyjemnością upiekę to ciasto na weekend. Tym bardziej, że zgadzam się z Tobą: "ciasta do kawy" bywają kawowym rozczarowaniem... Też mi się zdarzyło takie piec. A zatem, skoro mam przed sobą przepis na kawowe i do kawy to... Lecimy! :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/12 15:55:45:

    Daga, ja tez uwielbiam ten zapach :)

    Inko, owocowe i serniki też lubię, jednak czasem mam ochotę także na coś bez owoców. Ahaaaa, chciałam Ci jeszcze polecić Zakręcone ciasto cynamonowe - jeśli lubisz cynamon. :))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!