Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 04 sierpnia 2016

Enchiladas z kurczakiem

Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych tortilli, zapieczonych z sosem.  Jakiś czas temu podawałam już na blogu przepis na Śniadaniową wersję enchiladas. Dziś natomiast chciałam pokazać Wam enchiladas w bardziej klasycznym wydaniu, z kurczakiem. Danie może wyglądać na skomplikowane, jednak w rzeczywistości jest bardzo proste. Kremowe nadzienie z kurczaka zawijamy w tortille, polewamy sosem i zapiekamy. biorąc pod uwagę, że sos możemy przygotować sobie wcześniej, że użyjemy gotowych tortilli oraz, że możemy wykorzystać mięso wcześniej upieczonego kurczaka - jest naprawdę prosto i szybko, a do tego niezwykle smacznie. Przepis bazowany na WisconsinCheeseTalk.

 Enchiladas

2 porcje

1 duży filet z piersi kurczaka

sól + świeżo zmielony czarny pieprz + wędzona papryka do oproszenia mięsa

oliwa z oliwek do smażenia

ok. 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

ok. 2 łyżki kremowego serka kanapkowego

 

2 gotowe tortille

1/2 szklanki startego na tarce (duże oczka) sera o wyrazistym smaku (użyłam cheddara)

szczypiorek do posypania (ew. siekana natka pietruszki)

 

sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka mąki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki cukru

4 łyżki passaty pomidorowej

1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

sól do smaku

 

1. Filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Każdy kotlet oprószamy z obu stron wędzoną papryką, solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

2. Przygotowujemy sos:

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.

Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać)

Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.

Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody.

3. Kotlety z kurczaka rozrywamy na drobne kawałki za pomocą widelca. Dodajemy serek kanapkowy oraz taką ilość śmietany, by uzyskać gęstą pastę. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą.

Tortille przekrawamy na pół. Na każdej połówce układamy po porcji nadzienia, ściśle zwijamy w roladkę.

zwijanie

Roladki układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania, na którego dnie rozsmarowujemy warstwę sosu.

układanie

Wierzch roladek polewamy resztą sosu i posypujemy serem.

polewamy sosen

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut - do roztopienia się sera.

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Możemy podać z ryżem i meksykańską smażoną fasolą.

upieczone enchiladas

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 04 sierpnia 2016 14:22

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!