Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 04 sierpnia 2016

Najprostszy sos do enchiladas

Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych mięsem tortilli, zapieczonych z sosem.  Dziś podam przepis na jedną z najprostszych wersji tego sosu. Tutaj zaś znajdziecie przepis na enchiladas z kurczakiem z poniższego zdjęcia (klik).

enchiladas

Enchiladas z sosem

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka mąki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki cukru

4 łyżki passaty pomidorowej

1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

sól do smaku

 

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.

Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać)

Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.

Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody. 

enchiladas - sos

Enchiladas - sos przed zapieczeniem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 04 sierpnia 2016 13:59

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!