Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 30 września 2016

Klopsiki a la gołąbki

Jeśli macie ochotę na tradycyjne gołąbki, czyli roladki z kapusty z mięsem, polecam Wam ten przepis (klik).  Jeżeli natomiast preferujecie drogę na skróty, dzisiejszy przepis jest dla Was. Jego zaletą jest przede wszystkim czas - przygotowanie potrawy jest zdecydowanie szybsze i mniej pracochłonne. Siekana kapusta gotuje się przy tym o wiele szybciej. Dodatkowo, nie musimy mieć całej, nienaruszonej główki kapusty, by przygotować to danie, wystarczy połówka, ćwiartka - ile macie. Co najlepsze, smak jest taki sam, jak przy tradycyjnej wersji.

 Meatballs with Cabbage in Tomato Sauce

500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego
2 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego, lub 1 bułka kajzerka
2 małe jajka
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak

mąka pszenna do obtoczenia

ew. gotowany ryż (ja nie dodaję, bo nie przepadam za jego dodatkiem. Naturalnie, zwiększy on ilość masy mięsnej)

1/2 kg dowolnej kapusty: białej, włoskiej lub czerwonej

sos:
1 cebula - obrana, drobno posiekana, zrumieniona na niewielkiej ilości oleju
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 łodyga selera naciowego
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
1-2 łyżki cukru
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka ziaren kminku
2 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
świeżo mielony czarny pieprz i ew. sól - do smaku
szczypta sody kuchennej (sody oczyszczonej)

1/2 szklanki wody + 1 łyżka  mąki pszennej

 

1. Kapustę przekroić na pół, wykroić głąb. Pokroić na plastry, a następnie - w kostkę.


W rondlu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę. W międzyczasie ucieramy w malakserze na gładki przecier pomidory wraz z zalewą, z łodygą selera i czosnkiem. Wlewamy do rondla ze zrumienioną cebulą, dodając następnie wodę, rodzynki i wszystkie przyprawy. Jeśli pomidory są kwaśne, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i mieszamy. Zneutralizuje ona zbytnią kwasowość pomidorów. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodajemy siekaną kapustę. gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, ok. 20-30 minut (czerwona kapusta gotuje się dłużej, niż biała i włoska).

 

2. w międzyczasie przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętych chlebem (bułką) i przyprawami. Jeśli chcemy do masy dodać gotowany ryż - dodajemy go teraz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. z masy formujemy klopsiki wielkości mandarynek, które obtaczamy w mące.

 

3. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy do niej wodę wymieszana z mąką, by sos się zagęścił. klopsiki wkładamy do sosu (by były zanurzone), po czym gotujemy jeszcze pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5 minut.

Pozdajemy z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

 

Tutaj wersja potrawy z sosem w stylu lat 1980' (klik).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 30 września 2016 15:16

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/30 15:51:40:

    bardzo fajne; lubię takie smaki

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/01 09:49:37:

    Mniam! Pyszny obiadek :) Idealny na jesienną aurę :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/07 08:17:27:

    Izaa_a, Judik, cieszę się, że podobają się Wam! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!