Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 28 października 2016

Banana Bread Pudding, śniadaniowa zapiekanka z pieczywa z bananami

Bread Pudding to popularna w wielu krajach słodka zapiekanka śniadaniowa, do której wykorzystuje się chleb lub inne pieczywo, najczęściej z poprzedniego dnia. Bardzo przyjemne jest połączenie miękkiego wnętrza zapiekanki z przyrumienionymi, lekko chrupiącymi brzegami. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Dziś proponuję wersję, w której użyłam bananów.

Banana Bread Pudding

6-8 plastrów pieczywa tostowego (lub bułki paryskiej)

2 jajka

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12%

1/2 - 2/3 szklanki mleka

1-2 dojrzałe banany

2 łyżki soku z cytryny

+cukier do oprószenia

 

1. Pieczywo tostowe kroimy w trójkąty.

2. Banany obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem na puree. Od razu dodajemy sok z cytryny i mieszamy, by banany nie ciemniały. Jajka mieszamy z cukrem, ekstraktem z wanilii, śmietaną i mlekiem. Dodajemy banany. Dokładnie mieszamy. Kawałki pieczywa maczamy z obu stron tak, by dobrze wchłonęły masę jajeczną.

3. Pieczywo układamy w płaskim naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą masą jajeczną, oprószamy wierzch cukrem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony - pilnujemy).

Podajemy od razu, na ciepło.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 28 października 2016 15:34

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!