Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 25 października 2016

Enchiladas z wołowiną

Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych tortilli, zapieczonych z sosem.  Jakiś czas temu podawałam już na blogu przepis na Enchiladas z kurczakiem. Dziś natomiast chciałam pokazać Wam pożywne i pyszne enchiladas z wołowiną. Ogólny schemat działania: nadzienie z  zawijamy w tortille, polewamy sosem i zapiekamy.

Beef Enchiladas

mięso:

1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

1 papryczka chili - pokrojona w plastry

250 g mielonego mięsa wołowego

1 czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
2 łyżki siekanej natki pietruszki

świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smaku
ew. sól - do smaku

olej do smażenia

ser żółty o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

sos:

1 łyżka oleju

1 łyżka mąki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki cukru

4 łyżki passaty pomidorowej

1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

sól do smaku

 

do podania: tortille, kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), siekana natka pietruszki



1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, chili i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.

2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, passatę pomidorową i fasolę.  Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą. 

3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.

Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać). Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.

Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody. 

4. Na środku każdej tortilli układamy po porcji nadzienia i trochę startego sera. Zwijamy w pakieciki (jak krokiety), i umieszczamy w naczyniu do zapiekana. Polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.

Z tej porcji wychodzi 8 enchiladas, po 2 łyżki nadzienia w każdej.

Beef Enchiladas

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 25 października 2016 13:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!