Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 14 października 2016

Pollo alla cacciatore, czyli włoski kurczak po myśliwsku

W języku włoskim "alla cacciatora" oznacza "po myśliwsku". Można w ten sposób przygotować kurczaka bądź królika, jak również inne mięso, choć kurczak i królik są zdecydowanie najpopularniejszymi rozwiązaniami. To prosta, tradycyjna potrawa, przygotowywana ponoć, bądź tez jedynie jedzona, przez myśliwych, który wyruszyli na polowanie. Jak w przypadku większości potraw o długim rodowodzie, tak również i to danie ma niejasne pochodzenie (choć wiele osób twierdzi, że powstało w Toskanii), oraz istnieje w kilkunastu wersjach, z których naturalnie każda podawana jest jako ta "jedyna autentyczna". Różną się one w zależności od tego, w którym miejscu Włoch się aktualnie znajdujemy (np. na południu do potrawy zostanie użyte czerwone wino, zaś na północy - białe, pojawiają się w przepisach grzyby, papryka bądź seler), każda rodzina ma swój dopracowany, ulubiony przepis, który dla wielu osób jest nostalgicznym wspomnieniem dzieciństwa. Dzisiejsze danie bazowałan na GialloZafferano i BurroFuso. Często do tego dania używa się całego kurczaka, podzielonego na małe kawałki, z kośćmi. Ja jednak użyłam tym razem wyłącznie mięsa z piersi, by danie gotowe było szybciej. Jeśli użyjecie mięsa z kością, kurczaka należy dusić pod przykryciem ok. 1 godzina, a następnie odparować sos.

Pollo alla Cacciatora

 

2 piersi z kurczaka (lub dowolne części kurczaka, jak udka, pałki - patrz wyżej)

sól, świeżo mielony czarny pieprz i mąka pszenna - do oprószenia

1 cebula - obrana, drobno posiekana

1 marchewka - obrana, starta na drobnej tarce

2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

1/2 łyżeczka szałwii

1/2 łyżeczki bazylii

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/4 łyżeczki płatków chili

1/2 szklanki białego wina

1 puszka pomidorów

1/2 szklanki czarnych lub zielonych oliwek - przekrojonych na pół

1 łyżeczka masła

oliwa z oliwek (lub ew. olej) do smażenia

 

Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i mąką, po czym smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie lekko złoty. Wówczas dodajemy cebulę, marchewkę, czosnek i przyprawy. Smażymy razem, mieszając, aż cebula będzie szklista.

Wlewamy wino i dodajemy pomidory z puszki, wraz z zalewą. Danie dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn odparuje i potrawa zrobi się gęsta, ok. 20 min. Wtedy dodajemy łyżeczkę masła, oliwki i ew. doprawiamy danie do smaku solą bądź pieprzem.

Podajemy ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub makaronem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 14 października 2016 15:36

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters