Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 04 października 2016

Zupa kokosowa curry z chrupiącymi warzywami

Urzekła nas nietypowość tej zupy: w aksamitnym kremie ziemniaczanym z curry, którego podstawą jest mleko kokosowe, zanurzone są chrupiące warzywa, które nadają zupie wyjątkowy charakter dzięki różnorodności smaków i kolorów. To wyjątkowa propozycja, którą możecie podać zarówno z kurczakiem (czy np. krewetkami), jak i w wersji bezmięsnej, z samymi warzywami lub z tofu. co najlepsze, zupa prezentuje nieograniczone możliwości improwizacji, ponieważ możemy dowolnie dobierać nasze ulubione warzywa. Przepis na podstawie PinchOfYum.

 Coconut Curry Soup

1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejsza kostkę

sól, mielony pieprz, curry i mąka pszenna do obtoczenia

 

1 cebula - obrana, posiekana

2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, posiekany

1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości zupy)

1 łyżeczka przyprawy curry

1 kg ziemniaków - obranych, pokrojonych w kawałki

1 łyżeczka cukru

400 ml mleka kokosowego (1 duża puszka)

2-3 szklanki bulionu warzywnego

sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

oliwa z oliwek do smażenia


ulubione świeże warzywa (np. ciecierzyca, pieczarki, kapusta biała lub pekińska, szczypior, cukinia, blanszowane brokuły, blanszowany kalafior, blanszowana fasolka szparagowa, młody szpinak, rzodkiew) , u mnie:

pocięta w jak najdrobniejsze paski czerwona kapusta

podobnie pocięta papryka

pocięta w wiórki marchewka

posiekana natka pietruszki

 

1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy posiekana cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pastę curry i przyprawę curry. Mieszamy i smażymy chwilkę, by przyprawy uwolniły aromat.

Następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy całość mlekiem kokosowym i bulionem (do wysokości ziemniaków).  Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, ucieramy zupę na gładko blenderem. Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem. Doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem. 

2. W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy drobniutko pokrojone, obtoczone w przyprawach i mace mięso z kurczaka, aż będzie rumiane.

Drobno kroimy ulubione warzywa.

3. Zupę podajemy z porcją kurczaka i warzyw (na talerzu można potem wszystko przemieszać) i cieszymy się chrupaniem warzyw aksamitnym,  kokosowym kremie curry.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 04 października 2016 14:45

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!