Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 14 listopada 2016

Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Lubię chłodzone ciasto francuskie, ponieważ dzięki nemu setki przepysznych wypieków są dosłownie na wyciągnięcie ręki - szybko i prosto. Dzisiejsza propozycja ma charakter trochę włoski, ponieważ zawiera szpinak i pomidorki koktajlowe, a oregano nadaje jej urzekającego zapachu. Aby nie było jednak mdło, całość podkręca słonawość sera feta.

Spinach and Coctail Tomatos Quiche

1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

150 g świeżego szpinaku  - ogonki od listków odrywamy

1 cebula - obrana, drobno posiekana

1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

ok. 20 pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół

100 g sera typu feta - drobno pokruszonego

masło do smażenia

oregano  i ew. chili w płatkach - do oprószenia


zalewa:

1 opakowanie serka kanapkowego kremowego (cream cheese)

4 jajka

1/3 szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

4 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.

2.  W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.

3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową. Układamy przekrojone pomidorki oraz pokruszony ser feta. Posypujemy oregano i ew. płatkami papryki chili.

Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane, a nadzienie zapieczone. 

Odstawiamy quiche do wystudzenia.

Quiche

Jesteście ciekawi, czym się różni quiche od tarty? Klik!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 listopada 2016 13:38

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/14 18:20:42:

    Aż ślinka cieknie na sam widok tak pysznego dania :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/15 13:34:05:

    Daga, bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!