Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 04 listopada 2016

Sałatka Cesar. Caesar Salad

Sałatka Cesar to chyba najsłynniejsza sałatka z  sałatą rzymską. Jej autorstwo przypisuje się Cezarowi  Cardini, który w latach 20. prowadził  restaurację w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru w 1924 roku, kiedy miał już zamykać, trafiła do niego grupa wygłodniałych gości. Nie miał nic przygotowanego, tylko trochę sałaty i to, co w magazynie. Na szybko więc zaimprowizował sos, polał nim sałatę i obsypał ją grzankami. Danie wywołało zachwyt gości i odtąd nosi imię swego twórcy. Ale jest też konkurencyjny rodowód tej sałatki. Według drugiej historii, to główny kucharz Hotelu Peñafiel w Tehuacánie, Alex Cardini, stworzył tą sałatkę na potrzeby konkursu gastronomicznego w Tijuanie - i zajął dzięki niej pierwsze miejsce. Jeśli tak się rzeczywiście stało, to nic dziwnego. Ta niezwykle prosta sałatka zawdzięcza swój niepowtarzalny smak wyrazistemu sosowi. Jeśli podamy ją z kurczakiem i grzankami, otrzymamy pożywny posiłek, łatwy i szybki do przygotowania.

Caesar Salad. Sałatka Cesar

1-2 główki sałaty rzymskiej

1-2 filety z piersi kurczaka

papryka, pieprz, sól i mąka pszenna do oprószenia

oliwa z oliwek do smażenia

ew. 1 czerwona cebula - obrana, pokrojona w cieniutkie pióra

bagietka lub inne pieczywo na grzanki

 

dressing:

4 fileciki anchois

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

1/2 szklanki majonezu

2 łyżki sosu Worcester

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyża soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

4 łyżki startego drobno parmezanu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

 

1. Filety anchois rozgniatamy widelcem na pastę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Odstawiamy dressing do lodówki.

2. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Oprószamy z obu stron papryką, solą, pieprzem i mąką. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto.

Grzanki rumienimy w opiekaczu lub piekarniku.

3. Umytą sałatę rwiemy na kawałki, mieszamy z sosem.

Układamy na talerzach wraz z kawałkami kurczaka i czerwona cebulą. Możemy posypać dodatkowym parmezanem. Podajemy z grzankami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 04 listopada 2016 14:51

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!