Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą i serem

"Gwiazdami" dzisiejszego przepisu są kurczak, pieczarki i żółty ser. Całości smaku dodaje ocet balsamiczny. Szybko, smacznie i pożywnie.

Pan Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese

500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości), ew. filety z piersi

2 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra (pół plastry)

250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki octu balsamicznego + szczypta cukru

1/2  szklanki bulionu warzywnego + 1/2 łyżeczki mąki pszennej

sól i pierz - do smaku

ser żółty, starty na tarce

natka pietruszki

 

olej do smażenia

 

1.  Oczyszczone mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, aż grzyby będą lekko złote. Dodajemy ocet balsamiczny i szczyptę cukru. Smażymy, aż część płynu odparuje. Wówczas wlewamy bulion rozmieszany z mąką. Zagotowujemy, by sos zgęstniał, po czym doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

3. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy patelnię pokrywką. Podduszamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści i posypujemy natką.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 grudnia 2016 14:26

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!