Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 21 grudnia 2016

Majonez bazyliowy do ryb i drobiu

Często daniu przyda się coś, co podkreśli jego smak. Ciekawym dodatkiem do ryb lub pieczonego kurczaka czy indyka jest majonez bazyliowy. Przyda się on również do wędlin lub świetnie uzupełni smak steków. Nawet zwykłe jajka z majonezem mogą dzięki niemu stać się nową potrawą. Jego ładny zielony kolor, który zawdzięcza szpinakowi, będzie miłą ozdobą stołu. Wesołych Świąt!

Basil Mayo

15  listków świeżego szpinaku

15 listków świeżej bazylii (można użyć również pesto)

1 mały ząbek czosnku - obrany

ok. 250-300 ml majonezu*

sól i ew. pieprz do smaku

 

Szpinak wraz z listkami bazylii, czosnkiem i 2 łyżkami majonezu miksujemy w blenderze lub malakserze na jednolitą pastę. Dodajemy pozostały majonez i dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą i/lub pierzem.

Przekładamy majonez do słoiczka, przechowujemy w lodówce.

 

* Można użyć ulubionego majonezu za sklepu lub zrobić własny majonez - klik! - tu znajdziecie przepis, którego używam nieprzerwanie od lat.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 21 grudnia 2016 11:18

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!