Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 06 lutego 2017

Chleb z melasą i płatkami owsianymi

Super smaczny chleb, któremu ciekawego, wyrazistego smaku nadaje melasa. Melasie zawdzięcza również ładną brązową barwę. Idealnie nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich kanapek. Przepis na podstawie WellFloured.

Molasses Bread

1 opakowanie drożdży instant (7g)

1 szklanka ciepłego mleka

1/2 łyżeczki  cukru

1,5 łyżeczki soli

ok. 3  szklanki mąki 650

1/3 szklanki melasy (black treackle)

1/2 szklanki płatków owsianych


 1. Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodać drożdże, cukier i 1 szklankę mąki. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.

2. Do zaczynu dodać melasę, sól i płatki owsiane. Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę przesianej mąki, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę więcej mąki, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Ciasto lekko wyrobić i uderzyć w nie dłonią, by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków gazu. Następnie formujemy z ciasta prostokąt (odpowiadający długością naszej formie do pieczenia), który rolujemy wzdłuż krótszego boku. Ciasto wkładamy do wysmarowanej lekko olejem foremki o wymiarach ok. 24 cm x 10cm.  Na bochenku możemy wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go płatkami owsianymi. Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia rozmiarów.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy chleb przez 25-30 minut, aż będzie rumiany.

Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

Molasses Bread

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 06 lutego 2017 10:38

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/06 12:02:34:

    Niestety, ostatnio jestem na bakier z domowym pieczywem :(

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/07 08:23:40:

    Domowe chlebki najlepsze!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/07 11:39:45:

    Mikimama - fakt, nie zawsze jest na to czas i nie zawsze są siły, ale co jakiś czas warto upiec domowy chlebek :)

    Wedith - dokładnie tak!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!