Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 09 lutego 2017

Jajka na twardo w sosie szczypiorkowym

Jajka w majonezie to klasyk na polskim stole. Tym razem proponuję drobną odmianę: jajka podamy w majonezowym sosie z mnóstwem świeżego szczypiorku - będzie trochę lżej, będzie trochę inaczej, będzie pysznie.

Hard Boiled Eggs with Green Onion Sauce

6-8 jajek

sos:

4 łyżki majonezu

4 łyżki "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka (lub więcej, jeśli sos ma być rzadszy)

1 łyżeczka soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

8 łyżek drobno siekanego szczypiorku (dajcie dużo, dużo! to sos pełen szczypiorku!)

sól i pieprz do smaku

 

1. Jajka gotujemy na twardo (6 minut od momentu zawrzenia wody). Klik - jak z łatwością obrać jajka.

2. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem. Ugotowane, obrane jajka podajemy przekrojone na pół, polane sosem.

 

Jeśli czas na to pozwala, warto przygotować sos na 30-60 min. przed podaniem, by smaki się połączyły. Sos przechowujemy w lodówce.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 09 lutego 2017 14:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!