Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 24 marca 2017

Fasolka po bretońsku na bogato

"Fasolka po bretońsku" tak naprawdę powinna się nazywać "fasolka po polsku", ponieważ z francuską Bretonią ma niewiele wspólnego. Owszem, we Francji również jedzą fasolę, lecz przepis z prawdziwej Bretonii jest zupełnie czymś innym, niż to, co występuje pod tą nazwą w Polsce. Trudno określić dokładnie, kiedy potrawa ta u nas powstała. Z pewnością była niezwykle popularna w latach 80. i 90. ubiegłego wieku. Dobrze pamiętam, jak w czasach, kiedy z zaopatrzeniem było bardzo krucho i w sklepach można było naprawdę niewiele kupić, to w (prawie zupełnie pustym) sklepie mięsnym w dużych zamrażarkach o kształcie wanien dziarsko leżały paczki mrożonej fasolki po bretońsku (ze śladową ilością mięsa w składzie, ale za to w dość smacznym sosie). Potrawa ta również często gościła w wielu domach, przygotowywana od podstaw: o samą fasolę bowiem nie było trudno, mała porcja mięsa wystarczała w tym daniu na kilka osób, a sama potrawa była smaczna i bardzo pożywna. W ramach "wkładki mięsnej" korzystano z tego, co było pod ręką (co akurat "rzucili" w sklepie): z kiełbasy, z parówek, serdelków, boczku itd. Dzisiejsza wersja jest jak peweksowski sen peerelowskiego obywatela, ma w sobie bowiem wszystko: i kiełbasę, i parówki, i boczek. Święto! Na szczęście, w obecnych czasach można sobie na to pozwolić, gdy najdzie nas nutka nostalgii i chęć na  fasolkę sprzed lat. Ponieważ cenię sobie czas, używam fasoli z puszki, jednak jeśli wolicie, można użyć zwykłej fasoli wraz z całą procedura namaczania i gotowania. W takim przypadku obiad trzeba zaplanować i zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Z moją propozycją macie pożywny posiłek gotowy w 20 minut.

Polish Sausage & Bean Stew

1 puszka białej fasoli

1 łyżka masła + 1 łyżka oleju (zapobiegnie przypalaniu się masła)

1 cebula - obrana, drobno posiekana

2 parówki - pokrojone w cienkie plasterki (używam parówek z szynki)

ok. 200 g kiełbasy - pokrojonej w pół plastry

ok. 100 g surowego wędzonego boczku - pokrojonego w kostkę

2 łyżeczki mąki

1/2 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki kolendry

1 listek laurowy

1 łyżka majeranku

1/2 szklanki passaty pomidorowej*

2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego


1. Fasolę przelewamy do rondelka wraz z zalewą. Puszkę po fasoli wypełniamy wodą i wodę tę wlewamy do fasolki. Dodajemy listek, kminek i kolendrę. Zagotowujemy.

2. W międzyczasie na patelni, na maśle z olejem, rumienimy siekaną cebulę wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Gdy cebula będzie złota, a kiełbasa rumiana,  dodajemy na patelnię mąkę i mieszamy całość.


3. Przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się fasolą, dodajemy także pokrojone parówki, majeranek, passatę i koncentrat. Zagotowujemy, by potrawa zgęstniała. (Zagęszczamy w sumie  wg uznania - jedni lubią rzadkie, inni gęściejsze. Ma być gęściej - dajcie więcej mąki na patelnię. Ma być rzadsze - więcej wody.)

Na koniec doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.

 

* W wersji mega retro możemy zrezygnować z passaty - nikt jej wówczas nie używał. Dodawało się 1-2 pokrojone pomidory. Jeśli był na nie sezon i były.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 24 marca 2017 12:37

Polecane wpisy

  • Kotlety z jajek na twardo

    Kotlety z jajek to bardzo smaczna propozycja obiadowa, łatwa i dość szybka w wykonaniu. Świetnie pasują do nich ziemniaczki oraz wyrazisty w smaku dodatek, jak

  • Omlet z kurkami

    Omlet kurkowy to pyszne śniadanie lub kolacja - warto wykorzystać w pełni sezon kurkowy. Poza sezonem można użyć pieczarek lub dowolnych innych grzybów. garść k

  • Fasolka po bretońsku

    Nie mam pojęcia dlaczego dotychczas nie zamieściłam na blogu jednego z moich ulubionych dań: fasolki po bretońsku. Jest to kolejne z dań mojego dzieciństwa. Moż

  • Odcinek lekko górzysty

    Po zwiedzeniu Wejherowa pora na kolejne przemieszczenie - jeszcze jedno miasto na mnie czeka. Odcinek między Wejherowem a Redą A to między Redą a Rumią

  • Sałatka na szybciocha

    Dzisiaj propozycja posiłku na szybko, który bez problemu można zapakować do pojemniczka i zabrać na wynos. Sałatka banalnie prosta, szybka w wykonaniu a do

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/26 19:50:04:

    Dawno nie jadłam. Pysznie wygląda!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/28 10:18:19:

    Wedith, czasem warto wracać do 'starych' smaków. Polecam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!