Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 08 marca 2017

Indyjski Kurczak Karahi

Kurczak Karahi to jedno z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych dań kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej, serwowanych zarówno w restauracjach, jak i w domach. Czasami potrawa ta nazywana jest kurczakiem Kadai. Oba te słowa oznaczają naczynie podobne do woka, najczęściej z uszami, w którym przygotowuje się danie. Oczywiście, można je zrobić z równym powodzeniem w zwykłym woku lub po prostu na głębokiej patelni. Jak wygląda karahi w małej, ozdobnej wersji, możecie zobaczyć na zdjęciu na dole tego wpisu. Przepis na podstawie RookieWithACookie.

Chicken Karahi

500g udek z kurczaka, bez kości – pokrojonych w kawałki

2 cebule – obrane, pokrojone w pióra

2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (lub więcej, do smaku)

½ szklanki jogurtu naturalnego

1 puszka pomidorów siekanych

2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki

Sól i pieprz – do smaku

Olej do smażenia

 

1. W woku lub głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy kawałki kurczaka. Po chwili dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Smażymy całość, mieszając, aż cebula zrobi się szklista a kurczak leciutko złoty.

2. Dodajemy kumin, kolendrę, paprykę i chili. Mieszamy, by mięso dokładnie pokryło się przyprawami, po czym wlewamy jogurt. Smażymy, mieszając, przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą. Mieszamy.

3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy potrawę 15020 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu odparował i sos przyjął gęstą konsystencję. Po ok. 5 minutach dodajemy siekanką kolendrę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem. Ponownie ustawiamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię na ok. 5 minut. Czynność ta nazywana jest „dum” i ma duże znaczenie dla połączenia się smaków w potrawie.

Potrawę podajemy z ryżem lub chlebkami pita / naan.

ryż



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 08 marca 2017 13:54

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters