Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 17 marca 2017

Irish Cream

Irish Cream to likier, którego bazą są śmietanka i irlandzka whiskey. Aksamitny, kremowy lecz jednocześnie wyrazisty, z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu, nie tylko w dzień św. Patryka :) Jego przygotowanie jest niezwykle proste - spróbujcie koniecznie!

Irish Cream

2/3 szklanki irlandzkiej whiskey

2/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego

2/3 szklanki śmietany UHT 30 %

3 łyżki cukru pudru (do smaku)

2 łyżki likieru kawowego*

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 płaska łyżeczka kakao

 

Whiskey mieszamy z mlekiem skondensowanym. Następnie, mieszając, dodajemy śmietanę, a następnie - pozostałe składniki. Sprawdzamy słodkość - ewentualnie dosładzamy do smaku. Likier przelewamy przez gęste sitko, by pozbyć się drobinek kakao.

Odstawiamy do lodówki do wychłodzenia - wówczas od razu nadaje się do picia, choć można odczekać również 24 godziny, by smaki się lepiej połączyły.

Przechowujemy w lodówce.

 

* Jeśli nie macie likieru kawowego, rozpuśćcie 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej w 2-3 łyżkach wrzątku.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 17 marca 2017 09:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/17 12:00:08:

    No to zdrówko nasze i św. Patryka!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/20 10:04:44:

    Zdrówko!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters