Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 14 marca 2017

Kurczak Cordon Bleu. Kotlet szwajcarski z kurczaka

Cordon bleu” oznacza w języku francuskim  „niebieską wstęgę”. Wg francuskiej encyklopedii kulinarnej Larousse Gastronomique, pierwotnie chodziło tu wstęgę, którą przepasywali habity najwyżsi  członkowie Zakonu Św. Ducha (L'Ordre des chevaliers du Saint-Esprit). Z czasem nazwy tej zaczęto używać dla potraw przygotowanych wg najwyższych standardów i przez najlepszych kucharzy, upatrując podobieństwa pomiędzy niebieską szarfą mnichów a niebieskimi wówczas wstążkami fartucha kuchennego. Pomysł kotleta wypełnionego serem narodził się w Szwajcarii w latach czterdziestych XX w., po raz pierwszy tego typu przepis pojawił się w książce kucharskiej w 1949 roku.  Przepis z wykorzystaniem w tym daniu kurczaka po raz pierwszy pojawił się zaś w gazecie The New York Times w 1967 roku. Danie pozwala na pewne modyfikacje: w pierwotnej wersji używano kotletów cielęcych, szynki i sera. Równie pyszna będzie wersja amerykańska, czyli kurczak, szynka i ser. Zamiast szynki można dać również plastry wędzonego boczku; niektórzy zaś pomijają panierkę bądź używają kotletów wieprzowych.

Chicken cordon Bleu

2 filety z piersi kurczaka lub dwa kotlety cielęce/wieprzowe

2 plastry sera żółtego

2 plastry szynki lub 4 plastry wędzonego boczku

Jajko rozmącone ze szczyptą soli i pieprzu

Mąka pszenna i bułka tarta – do panierowania


1. a. Filety kurczaka rozkrawamy po grubości, lecz nie docinamy do końca – celem jest otrzymanie jednego dużego kawałka mięsa. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Ważne jest, by nie porobić w nich dziur.

b. Kotlety cielęce/wieprzowe delikatnie i równomiernie rozbijamy tłuczkiem. Ważne jest, by nie porobić w nich dziur.

2. Mięso oprószamy sola i pieprzem. Na połówce każdego kotleta układamy ser (docinamy go po brzegach, by odpowiadał kształtem kotletowi) oraz szynkę lub boczek. Dodatki układamy w ten sposób, by dookoła nich pozostał co najmniej 1 cm pasek nie przykrytego mięsa. Zamykamy kotlet, nakrywając go drugą polówką mięsa i dobrze dociskamy dłońmi boki.

Obtaczamy kotlety kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej.

Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 14 marca 2017 13:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/14 18:19:15:

    Fantastyczny obiad :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/15 11:05:31:

    Dziękuję!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters