Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 23 marca 2017

Paprykowy gulasz z białej kiełbasy z piwem

Ten pożywny "gulasz" z włoskiego regionu Friuli - Wenecja Julijska łączy w sobie białą kiełbasę i paprykę. Całości charakteru nadaje sos, którego bazą jest jasne piwo. Idealnie smakuje podany z puree ziemniaczanym. Przepis wg Chefkoch.de.

Sausage & Beer Stew

500 g białej kiełbasy – pokrojonej w ukośne plastry

1 duża cebula – obrana, posiekana

2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

½ łyżeczki wędzonej papryki

½ łyżeczki rozmarynu

1 szklanka jasnego piwa

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ szklanki bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

Olej do smażenia


Kiełbasę kroimy na ukośne plastry podsmażamy na niedużej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy przyprawy. Całość mieszamy – papryka pod wpływem gorącego oleju uwolni cały swój smak i aromat. Od razu po wymieszaniu zalewamy warzywa piwem, by przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy kiełbasę i koncentrat,  dusimy danie na małym ogniu przez 5 minut.

Następnie dodajemy bulion z mąką ziemniaczaną, gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 23 marca 2017 10:48

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters