Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 27 marca 2017

Quiche z boczkiem, szpinakiem i serem

Quiche to idealny pomysł na szybki, a jednocześnie smaczny i pożywny obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się również w plenerze. Dzisiejszy, serowo – bekonowy quiche wzbogacony został szpinakiem, a jego wierzch zdobi kratka ułożona z plastrów boczku.

Bacon, Cheese and Spinach Quiche

1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

1 cebula - obrana, drobno posiekana

1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

200 g boczku wędzonego – pokrojonego w kostkę

150 g świeżego szpinaku  - ogonki od listków odrywamy

masło do smażenia

 

zalewa:

3 jajka

1/2  szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

½ szklanki kwaśnej śmietany

3 łyżki mąki ziemniaczanej

½ szklanki wiórków startego na tarce (duże oczka) sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddar

1/2 łyżeczki soli – do smaku

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – do smaku

 + 100 g boczku wędzonego na zrobienie kratki


1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem. Następnie dodajemy świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.

2.  W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą i boczkiem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.

3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową.  Na wierzchu układamy kratkę z boczku. Nie docinamy boczku, by pasował idealnie do formy – zostawiamy trochę zapasu, ponieważ podczas pieczenia boczek się skurczy i zrobi krótszy.

Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 30 minut, aż brzegi i wierzch będą rumiane, a nadzienie zapieczone. 

Odstawiamy quiche do wystudzenia.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 marca 2017 10:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pieguskowakuchnia napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/27 12:50:56:

    idealne danie jak dla mnie! uwielbiam:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/28 10:17:20:

    Pieguskowa kuchnia, super, że Ci się podoba!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!