Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 09 maja 2017

Hawajski chutney ananasowy

Na ten chutney trafiłam przygotowując burgery z hawajską wieprzowiną Kalua (klik). Od razu mnie zachwycił! Ten słodko - kwaśny sos warzywny doskonale podkreśla smak mięsa, lecz jest na tyle uniwersalny, że  można wykorzystać także do wielu innych rzeczy, np. do serów (zwłaszcza camembertu i brie), do kurczaka czy do ryżu. Przepis wg Epcot International Food&Wine Festival .

Pineapple Chutney

 

½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

1 cebula – obrana, drobno posiekana

4 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobna kostkę

2 czosnku – obrane, drobno posiekane

1 szklanka białego octu winnego

¼ szklanki brązowego cukru

½ łyżeczki imbiru

1/8 łyżeczki chili

1 łyżeczka soli – do smaku

Ew. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody

 

Wszystkie składniki chutney’u umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż większość płynu odparuje i chutney zgęstnieje, ok. 8-10 minut (pilnujemy, by się nie przypaliło!) Wlewamy mąkę z woda i czekamy, by całość się zagotowała.

Chutney przechowujemy w lodówce.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 09 maja 2017 11:04

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters