Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 19 maja 2017

Klopsiki z ciecierzycy w czerwonym sosie tajskim

To przepis, który mnie absolutnie zachwycił. Wszystko pasuje do siebie idealnie – wyraziste w smaku klopsiki, mięciutkie w środku i chrupiące z wierchu, zanurzone zostały w aromatycznym, pełnym smaku tajskim sosie z mleka kokosowego i czerwonego curry. Możemy podać je z ryżem lub z chlebkiem typu pita czy pieczywem naan, którym można będzie nabierać sos. Jeśli lubicie ciecierzycę i falafelowe klimaty, zapewne i wy podczas jedzenia, tak, jak my, będziecie co chwile powtarzać „ale to dobre!” 😊 Co najlepsze, ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste  i szybkie. Przepis wg MakingThymeForHealth.

Chickpea Meatless Meatballs with Thai Red Curry Sauce

 

Ryż basmati

Sos:

1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku)

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka tajskiego sosu rybnego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sou z cytryny

1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

 

Klopsiki:

½ szklanki płatków owsianych

1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)

1 marchewka – obrana, pokrojona w mniejsze kawałki

3 ząbki czosnku – obrane

1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

1 jajko

12 świeżych listków bazylii

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki soli

1/4 łyżeczki sody kuchennej

+ bułka tarta do uzyskania pożądanej konsystencji masy

Olej do smażenia

Siekany szczypiorek do dekoracji

 

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, a z sos zgęstnieje (ok. 15-20 min, akurat tyle, ile zajmie nam przygotowanie klopsików)

2. Zaczynamy od płatków owsianych, które miksujemy w blenderze pulsacyjnie na proszek. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) i blendujemy na gładką masę.

W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, by z masy łatwo dało się uformować klopsiki. Z tej ilości składników wychodzi mi 12 klopsików.

Klopsiki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

3. Usmażone, rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy w sosie jeszcze ok. 3 minuty.

Podajemy z ryżem.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 19 maja 2017 10:59

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters