pełnia smaku...
Wpis
Dzięki marynowaniu przed przygotowaniem, mięso kurczaka będzie wyjątkowo delikatne. To chińska metoda, zanana pod nazwa velveting, o której pisałam tutaj - klik. Dodajmy do tego gęsty, miodowo-czosnkowy sos, a będzie naprawdę pysznie. Do tego ryż lub świeża bagietka.
2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę
Pieczarki – jeśli są duże, kroimy je na pól lub w ćwiartki
Cebula – obrana, pokrojona w dające się nadziewać kawałki
Olej do smażenia
Patyczki do szaszłyków
Marynata:
1 białko jajka (żółtko w tym przepisie nie jest nam potrzebne)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
Sos:
½ szklanki miodu wielokwiatowego
4 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
1 kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu winnego
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone mięso pozostawiamy w marynacie na 30 min (do 12 godzin – w lodowce). Dzięki temu będzie wyjątkowo miękkie i delikatne.
Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa, pieczarki i cebulę. Nadziewamy nie za ściśle, by mięso szybko się smażyło.
2. Składniki sosu mieszamy. Smarujemy każdy szaszłyk za pomocą pędzelka kuchennego sosem, po czym smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.
3. Gdy szaszłyki będą gotowe, zalewamy je sosem, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień do minimum. Dusimy mięso w sosie 3-5 minut, uważając, by sos się nie przypalił.
Podajemy z ryżem lub ze świeżą bagietką.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |