pełnia smaku...
Wpis
Pysznie, szybko i ładnie. Tymi trzema słowami mogę scharakteryzować dzisiejszą propozycję, czyli tortille z kremowym kurczakiem i avocado. Można je zjeść na śniadanie lub kolację, jak również zabrać ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy, ponieważ bardzo dobrze znoszą transport. Z tego powodu świetnie sprawdzą się również podczas wycieczek. Gdy pokroimy je w dekoracyjny sposób, z pewnością przypadną do gustu także gościom podczas przyjęcia w domu. Przepis wg OmgChocolateDesserts.
3-4 tortille pszenne
1 duży lub 2 małe filety z piersi kurczaka
2/3 szklanki sera cheddar (lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku) startego na tarce (duże oczka)
1 mała czerwona cebula – obrana, drobno posiekana
½ szklanki siekanego szczypiorku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
Olej do smażenia
Guacamole:
1 avocado
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Sól do smaku
Marynata do kurczaka:
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
Ew. ostra papryka lub chili – do smaku
1. Filety z kurczaka rozcinamy „po grubości”, by z każdego kawałka mięsa uzyskać po 2 cienkie kotlety. Mięso marynujemy w podanej mieszance przypraw 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu.
Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.
2. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Następnie zdejmujemy z patelni i rwiemy dwoma widelcami na drobne kawałki lub bardzo drobno siekamy nożem.
Mieszamy w misce kurczaka wraz z guacamole, serem, cebulą, szczypiorkiem, natką, majonezem i jogurtem. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy więcej jogurtu.
3. Masę rozprowadzamy na tortillach cienką, równomierną warstwą. Ilość ostatecznie posmarowanych tortilli będzie zależała od tego, jak grubą warstwę nadzienia damy.
Każdą tortillę ściśle zwijamy i odkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie kroimy je ostrożnie w plastry lub pod skosem.
Jeśli nie chcecie kroić tortilli, tylko podać je w całości, chłodzenie w lodówce nie jest konieczne.
Jak ja lubię takie dania:) To zdecydowanie moje smaki:)
Bardzo efektowne danie, zapewne wypróbuję nie raz :)
Zapraszam również na mojego bloga:
Ewa, Kamila, miło mi, że się Wam podoba!
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |