Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 28 lipca 2017

Bourbon Wings. Skrzydełka w sosie whisky.

Skrzydełka z dzisiejszego przepisu biorą swą nazwę od ulicy Bourbon Street w nowym Orleanie (stan Luizjana), jak również od burbonu, czyli amerykańskiej whisky, która wchodzi w skład sosu. To danie tylu fusion, łączące wpływy kuchni cajun z wpływami chińskimi. Przepis na podstawie BellyRumbles.

Bourbon Wings

8 skrzydełek kurczaka

1,25 l wody

1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

1 ząbek czosnku - obrany

2 ziarna ziela angielskiego

1 listek laurowy

2 łyżki siekanej natki pietruszki

sól i pieprz - do smaku

olej/oliwa do smażenia

 

sos:

60 ml whisky

60 ml dobrego keczupu

80 ml syropu klonowego

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki sosu Worcester

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżeczka ostrego sosu chili

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Ew. sól do smaku

 

4 łyżki wody rozmieszane z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej

 



1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego wrzenia.

Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

2. Gdy skrzydełka się gotują, przygotowujemy sos. Umieszczamy wszystkie składniki (oprócz wody z mąką) w rondelku i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Jeśli chcemy, by sos był gęściejszy, wlewamy wodę z mąką. Mieszamy, po czym zagotowujemy sos, by zgęstniał.

 3.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.   Gdy skrzydełka będą z obu stron rumiane, wlewamy sos. Mieszamy, by się nim dokładnie pokryły i smażymy razem na małym ogniu, pod przykryciem ok. 3 minuty. 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 28 lipca 2017 12:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Agata napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/07/28 15:38:42:

    W sosie whisky? Wow, nigdy nie miałam okazji próbować, coś czuję, że mojemu mężowi przypadnie do gustu i to bardzo :P

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/03 11:46:51:

    Agata, oczywiście sos nie smakuje tak, jak alkohol pity bezpośrednio ze szklanki, ale powinien Wam przypaść do gustu. smacznego!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters