Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 13 lipca 2017

Chili z kiełbasą

Tym razem troszkę kuchni fusion: kiełbasa zawędrowała do meksykańskiego chili! Efekt? Jest pysznie i pożywnie. Nie zapomnijcie o świeżym pieczywie, które tu idealnie pasuje!

Sausage Chili

ok. 200 g kiełbasy (można więcej) - pokrojonej w plastry lub pół plastry

1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1  papryczka chili - bez pestek (w zależności od preferowanego stopnia ostrości dania) - pokrojona w plastry
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 szklanka passaty pomidorowej
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy - zalewą zachowujemy)
1 czubate łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki dobrego keczupu
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

ew. sól - do smaku

olej do smażenia

do podania: kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), natka pietruszki

1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w pół plastry kiełbasę. Gdy będzie rumiana, zdejmujemy ją z patelni. Następnie podsmażamy cebulę, paprykę,  i papryczkę chili. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kiełbasę, czosnek, cukier i przyprawy. Wlewamy passatę i dodajemy  fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut.

2. Gdy danie zgęstnieje według naszych upodobań, dodajemy keczup i sos Worcester, po czym doprawiamy je ostatecznie do smaku pieprzem  i - w razie potrzeby - solą. Jeśli danie jest za gęste, rozrzedzamy je zachowana zalewą z fasoli.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i/lub startym serem, posypujemy pietruszką.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 13 lipca 2017 13:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Cook and Love napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/07/13 14:44:23:

    Chętnie bym skosztowała kawałeczek :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/14 12:29:52:

    Cook and Love, chętnie bym poczęstowała :) Pozdrawiam!

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/14 19:42:19:

    Lubię pikantne dania :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/17 14:53:24:

    Daga, ja również. ale jeśli ktoś nie lubi, danie można równie dobrze przygotować w wersji łagodnej, też będzie pyszne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters