Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 17 lipca 2017

Hummus w stylu tajskim z mlekiem kokosowym i czerwonym curry

Hummus to potrawa, która będzie tym, czym chcecie. Potrzebujecie neutralnej pasty do wrapów z tortilli – proszę bardzo, to hummus w wersji klasycznej. Coś dla odmiany? To może dodatek pasty paprykowej – mniam! Macie ochotę na wyraziste smaki orientu? Jeszcze lepiej, dodajcie czarnuszkę lub aromatyczne przyprawy. Tęsknicie za tropikalnymi wyspami? Świetnie – pora na hummus w wersji tajskiej! Przepis wg OhMyVeggies.

 Thai Hummus

1 puszka ciecierzycy


ok. 6 łyżek mleka kokosowego (do uzyskania pożądanej konsystencji hummusu)

1-2 łyżki pasty sezamowej tahini

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki (dla koloru)

1 ząbek czosnku

1 łyżka siekanej natki kolendry

sól do smaku

Ciecierzycę odsączamy z zalewy.  Następnie umieszczamy ją wraz z  czosnkiem, tahini, pastą curry, mlekiem kokosowym, papryką, kolendrą i  sokiem z cytryny  w malakserze i ucieramy na gładką pastę. Można użyć także zwykłego blendera ręcznego. Dodajemy ew. po trochu więcej mleka kokosowego, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawiamy do smaku solą.

Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując sezamem i/lub kuminem.

Podawać z chlebkiem pita.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 17 lipca 2017 14:49

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!