Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 03 lipca 2017

Sulu Kofte, czyli turecka zupa z klopsikami

Sulu Kofte to rodzaj tureckiej zupy czy tez gulaszu z klopsikami. Klopsiki z mięsa wołowego przygotowuje się z dodatkiem kaszy kuskus, bulgur lub ryżu, po czym dusi wraz z warzywami w sosie paprykowo pomidorowym. Całości jest niezwykle smaczna, kolorowa i aromatyczna, a przy tym łatwa i szybka w wykonaniu. Do tego bardzo ważnym dodatkiem jest świeży, jasny pszenny chleb, bułka lub bagietka, by można było maczać pieczywo w sosie :) . Przepis na podstawie AhmetKocht.

Suli Kofte. Turkish Meatball Soup

Klopsiki:

250 g mielonego mięsa wołowego

1 nieduża cebula – obrana, starta na tarce

3 łyżki kaszy kuskus

1 łyżeczka tymianku

¼ łyżeczki chili

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

Mąka pszenna do obtoczenia


Pozostałe składniki:

1 cebula – obrana, posiekana

2-3 ząbki czosnku – obrane, posiekane

4 ziemniaki – obrane, pokrojone na kształt grubych frytek

1 marchewka – obrana, pokrojona w pól plastry

½ czerwonej papryki – pokrojonej w paski

1 papryczka chili (użyłam zielonej) – pozbawiona pestek, pokrojona w paski

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

1 litr gorącego bulionu warzywnego

1 łyżka masła

2 pomidory – pokrojone w kostkę

2-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

oliwa do smażenia

 

 

1. Mięso wraz z kuskusem, cebula i przyprawami wyrabiamy na spójną masę. Z masy toczymy w dłoniach klopsiki wielkości wiśni (na jeden raz do ust). Układamy je na wysypanym mąką talerzu. Kiedy wszystkie będą gotowe, wystarczy okrężnym ruchem przesuwać energiczne talerz po blacie kuchennym – klopsiki same obtoczą się w mace.

2. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy marchew, ziemniaki, paprykę i papryczkę chili (ilość papryczki chili – zależnie od Waszych upodobań, można dać mniej. Ważne, by wyjąc z niej pestki). Dodajemy koncentrat pomidorowy i masło, po czym mieszamy, by warzywa się w całości pokryły koncentratem i chwilkę razem z nim podsmażyły (30 sekund). Wówczas wlewamy gorący bulion i dodajemy pomidory. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 03 lipca 2017 13:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/04 09:51:06:

    Bardzo lubię próbować egzotyczne potrawy ;-) co do ospy, to właśnie kąpałam się w roztworze sody, ale o smarowaniu nie wiedziałam. Bardzo dziękuję ;-)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters