Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Frykadelki z kurczaka. Tavuk Köftesi.

Przepis na te frykadelki wywodzi się z kuchni tureckiej. Bardzo odpowiada nam ich zwarta struktura i wyrazisty smak (rzecz leży bowiem w dobrym doprawianiu mięsa, by nie było mdłe). Możemy podać je na wiała sposobów: np. z ryżem, z sosem pomidorowym i frytkami czy pieczonymi ziemniakami, jak również zawinięte w tortillę czy w pitę. smacznie i łatwo zarazem. Przepis daje również możliwość eksperymentowania z przyprawiamy wg własnych upodobań. Na podstawie Benim Mutfağım oraz Aynurun yemek ve pasta tarifleri.

Tavuk Koftesi

1-2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w mniejsze kawałki

1 duży ząbek czosnku -obrany

1 nieduża cebula – obrana, jak najdrobniej posiekana

4-6 łyżek siekanej natki pietruszki

1 jajko

½ łyżeczki ostrej papryki

¼ łyżeczki sody kuchennej

Kilka łyżek bułki tartej

Sól i pieprz – do smaku, by frykadelki były wyraziste

 

Mielone mięso umieszczamy wraz z czosnkiem w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Dodajemy posiekaną cebulę, jajko, siekaną natkę, sodę i przyprawy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy bułkę tartą – nie za dużo, chodzi jedynie o to, by z mięsa dało się potem ładnie formować kebaby.

Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z mięsa okrągłe, płaskie frykadelki (grubość ok. 1,5cm)

Frykadelki smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko. Można również posmarować je oliwą i upiec w piekarniku.

 

* Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 sierpnia 2017 19:54

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zoi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/08/23 22:57:50:

    Jedna z moich ulubionych to właśnie turecka kuchnia, frykadelki pycha, lubię też : [url=www.ksiega-smaku.pl/przepis-tureckie-pide-turecka-pizza/]Tureckie Pide[/url]

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/25 12:24:46:

    Bardzo ładnie się prezentują!

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/25 15:36:03:

    Pyszna propozycja na obiad!

  • Gość Anita napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/08/25 18:34:24:

    Bardzo fajny przepis o którym nie słyszałam w cale wcześniej, dlatego tym bardziej muszę go wypróbowac :P

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/27 20:20:55:

    Anita, zachęcam i życzę smacznego! Ważne, by doprawić je wyraziście do smaku :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/29 22:11:15:

    Mikimama, Wedith, Zoi, cieszę się, że Wam się podobają :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!