Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 11 sierpnia 2017

Kurczak a la Bruschetta

Bruschetta jest daniem pochodzącym ze środkowych Włoch, gdzie była znana już w XV w. Kiedy nadchodził czas tłoczenia oliwy w listopadzie i grudniu, plantatorzy oliwek zwozili je do miejscowych młynów, zabierając ze sobą chleb. W rogu pomieszczenia z prasą znajdowało się zazwyczaj małe palenisko, przy którym tłoczący oliwę rolnicy opiekali swój chleb, smarując go oliwą i nacierając ząbkiem czosnku. Taki też jest podstawowy skład tej potrawy, do której najczęściej dodawane były siekane pomidory. Nazwa „bruschetta” wywodzi się z  rzymskiego „bruscare”, co oznaczało „przypiekać nad węglami”. Tym razem jednak zamiast kromki pieczywa użyjemy filetów kurczaka, na których umieścimy aromatycznie doprawione pomidory ze świeżą bazylia. Prosto, lekko, pysznie - danie idealne na lato.

Bruschetta Chicken

2 filety z piersi kurczaka

sól, świeżo mielony czarny pieprz, przyprawa zioła włoskie - klik

1 jajko

mąka pszenna

oliwa z oliwek + 1 łyżeczka masła do smażenia

 

1 pomidor (najlepiej malinowy - wybierzmy taki gatunek, by pomidor miał jak najwięcej smaku) - pokrojony w drobną kostkę

10 listków świeżej bazylii - drobno porwanych

sol do smaku

2 łyżeczki octu balsamicznego

starty parmezan do posypania


1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem, sola i ziołami włoskimi.  Panierujemy w mące, maczamy w rozmąconym jajku i ponownie panierujemy w mące.

2. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem na złoto. Gdy druga strona kotletów będzie już rumiana, wlewamy wodę, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy kilka minut na małym ogniu.

3. w tym czasie kroimy pomidora (odlewamy cały powstały sok), mieszamy go z bazylia i doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy.

Kotlety podajemy z pomidorami, możemy posypać startym parmezanem. do tego pasuje świeża bagietka lub risotto.



 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 11 sierpnia 2017 08:41

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Beata napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/08/12 18:05:30:

    Widzę, ze kolejny świetny przepis wynajduję na tym blogu. Za bardzo nas rozpieszczasz :P

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/13 22:12:09:

    Beato, ogromnie się cieszę, że przepisy trafiają w Twój gust :) Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/25 15:36:29:

    Pomysł rewelacja!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters