Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Pahari Chicken Curry. Curry z kurczaka w kolendrze

Słowo „pahari” oznacza „góry”, zatem dzisiejsze curry to kurczak górski, bądź też kurczak górali. Naturalnie, chodzi tu o górali indyjskich. Pahari chicken to danie wywodzące się właśnie z górskich rejonów Himalajów – a warto wiedzieć, że każdy rejon Indii ma swoje charakterystyczne potrawy. Kurczak w niesamowicie smaczny i aromatycznym sosie kolendrowo - miętowym jest właśnie jedną z nich, a jednocześnie jedną z setek wersji curry obecnych w tym kraju. Górski kurczak może być po zamarynowaniu upieczony jak szaszłyk, lub podany w postaci curry, czyli w sosie. Tę, bardzo łatwą i szybka w wykonaniu, wersję dziś Wam prezentuję, na podstawie OnlyGlutenFreeRecipes.

Pahari Chicken

8 udek kurczaka bez kości

1-2 cebule

1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)

 

marynata/sos:

6 łyżek siekanej natki kolendry

4 łyżki siekanej natki mięty

2 łyżki soku z cytryny

2 ząbki czosnku - obrane

½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek). tym razem użyłam czerwonej, co widać na zdjęciu

1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka przyprawy garam masala

½ łyżeczki mielonego kardamonu

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki jogurtu typu greckiego

 

dodatkowo:

klarowane masło lub masło + olej do smażenia

½ szklanki wody 

4 łyżki jogurtu typu greckiego/bałkańskiego

 Ew. sól do smaku

 

1. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki.

W blenderze ucieramy na puree wszystkie składniki marynaty, dodajemy ją do kurczaka, mieszamy. Marynujemy 30 minut (lub do 12h w lodówce).

2. Na dużej patelni podsmażamy cebulę wraz z kuminem. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy ją maksymalnie do krawędzi patelni. Wyjmujemy z marynaty kawałki mięsa (resztę marynaty zachowujemy!) i smażymy je z obu stron na złoto.

Następnie dodajemy na patelnię resztę marynaty i wlewamy wodę. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywkę. Dusimy potrawę ok. 20 minut.

Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sos do smaku solą.

Danie podajemy z chlebkiem typu pita/naan lub z ryżem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 07 sierpnia 2017 16:48

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters