Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 08 sierpnia 2017

Śmietankowo maślane bułeczki śniadaniowe

Cudownie lekkie, słodkie, puszyste i smakowite bułeczki mleczno maślane to coś, co wywoła uśmiech każdego poranka, nawet tego mniej słonecznego. Wspaniale smakują z konfiturą, miodem, nutellą czy twarożkiem. Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, znakomicie zachowują świeżość przez kilka dni. Świetnie nadają się do lekkiego odgrzania w mikrofalówce (wówczas mamy efekt, jakby były świeżutko upieczone), lub zrumienienia w opiekaczu (mniam!).

Soft&Buttery Milk Buns

1 szklanka ocieplonej śmietanki UHT 12%

8 łyżek cukru

1 opakowanie drożdży instant

ok. 500 g mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka + 1 żółtko

100 g miękkiego masła

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

 

+ mleko do posmarowanie bułeczek

 

1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  śmietance wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".


2. Dodać jajka, żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, olej oraz  miękkie masło. Dokładnie wymieszać, by masło nie było w grudkach.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności użytej mąki.  Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, po czym uderzamy w nie mocno dłonią, by je odgazować. Dzielimy je na 12 równych kawałków. Z każdego formujemy podłużną bułeczkę (sposób formowania – klik). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką blasze. Zachowujemy odstępy, ponieważ bułeczki znacznie urosną. Na każdej bułeczce robimy ostrym nożem po 2 dekoracyjne, ukośne nacięcia.

Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180 st. C przez 15-20 minut. Pilnujemy, ponieważ robią się bardzo szybko – moje były gotowe po 15 minutach. Gdy będą na wierchu ładnie rumiane, a wbity w ciasto patyczek okaże się suchy, to znak, że są gotowe. Bułeczki zdejmujemy ostrożnie z blachy i studzimy na kratce.

bułeczki

bułeczki opiekane

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 08 sierpnia 2017 10:54

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Megii013 napisał(a) z 194.107.18.* komentarz datowany na 2017/08/09 01:24:39:

    Ależ pysznie wyglądają))

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/11 17:59:08:

    Dziękuję, Megii :)

  • ekokosze napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/15 10:55:06:

    mąka tortowa to rozumiem 450 ?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/16 08:04:53:

    Tak, 450.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!