Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 12 września 2017

Fasola z kurczakiem i kiełbasą – danie jednogarnkowe, idealne na chłody

Raz-dwa-trzy, idealny obiad na chłodnie dni gotowy! Połączenia kurczaka, kiełbasy i fasoli jest niezwykle smaczne i pożywne. Jeśli macie pewne skojarzenia z fasolką po bretońsku, odsuńcie je i oprzyjcie się pokusie dodania tutaj pomidorów. To danie absolutnie ich nie potrzebuje! Spróbujcie, jak pyszne smaki można uzyskać dzięki prostym składnikom i prostym przyprawom. Do tego świeży chleb w wiejskim stylu, o chrupiącej skórce – czy już myślicie o dokładce?

 Fasolka

1 duża pierś kurczaka + 1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia

Ok. 250 g kiełbasy, pokrojonej w pół plastry

1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

1 puszka białej fasoli

ok.1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

1 łyżeczka suszonej szałwii

1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

Olej do smażenia

 

Filet kurczaka przekrawamy na pół „po grubości” i kroimy w kostkę. Obtaczamy w męce i podsmażamy w garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę na złoto. Wyjmujemy.

Następnie, mieszając, podsmażamy pokrojona kiełbasę z posiekaną cebulą. Gdy cebula będzie szklista dodajemy podsmażane mięso kurczaka, fasole wraz z zalewą, bulion, siekamy czosnek oraz szałwię. Gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 12 września 2017 11:12

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!