Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 08 września 2017

Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku

Palak Paneer to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. „Palak” to szpinak, a „paneer” to rodzaj sera, w smaku zbliżonego do mozzarelli. Danie wyśmienicie smakuje podane zarówno z ryżem, jak i z pieczywem typu roti czy naan (ew. chlebek typu pita). Może być również dodatkiem do wszelkich innych potraw z mięsa, drobiu, ryb czy warzyw. Ponieważ trudno jest w Polsce kupić indyjski paneer, a nawet, jeśli jest to możliwe, jest to trudne i kosztowne, można w zastępstwie użyć sera mozzarella, który jest zbliżony w smaku. Ważne jedynie, by nie dorzucić mozzarelli do zbyt gorącego dania, by się nie rozpuściła.  Przepis na podstawie CookRepublic, CookWithManali i EdibleGarden.

Palak Paneer

1 cebula – obrana , drobno posiekana

3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki przyprawy garam masala

½ łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki chili (ostrość do smaku)

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta kurkumy

1 pomidor – pokrojony w drobna kostkę

200 g szpinaku – bez twardych ogonków

¼ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego

Sól do smaku

Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła

1 kulka sera mozzarella – pokrojonego w 1cm kostkę

 

1. Zaczynamy od blanszowania szpinaku, by zachował w daniu swój kolor. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, wrzucamy szpinak i mieszamy. Gotujemy 1 minutę, po czym odlewamy na sicie. Blanszowany szpinak umieszczamy w misce z zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Następnie ponownie dobrze go odcedzamy (odciskając). Połowę szpinaku ucieramy blenderem. Drugą połowę pozostawiamy w całości, by danie miało bardziej wyrazistą strukturę (w każdym razie, ja tak lubię. Możecie naturalnie całość utrzeć na puree).

2. Na patelni, na oleju z masłem, podsmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy. Mieszamy, po czym dodajemy pokrojonego pomidora i szpinak. Wlewamy śmietankę, zmniejszamy płomień i dusimy potrawę pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy jogurt i doprawiamy danie do smaku solą.

3. Przed samym podaniem dodajemy do szpinaku ser (by się wcześniej nie zaczął rozpuszczać pod wpływem temperatury) i mieszamy.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 08 września 2017 10:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Anita napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/09/09 17:01:08:

    No nieźle to wygląda, nie jadłam takiej wersji jeszcze :D

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/11 12:04:04:

    Fajny sposób na szpinak!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/11 14:16:22:

    Dziewczyny, zachęcam do spróbowania :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!