Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 17 października 2017

Najprostsza i pyszna salsa

Salsa to nie tylko gorący latynoski taniec. W języku hiszpańskim słowo „salsa” oznacza po prostu „sos”. Każdy sos jest zatem salsą, a dodatek innego określenia bądź nazwy własnej wskazuje, o który sos konkretnie chodzi (identycznie, jak w języku polskim). Samo zaś słowo wywodzi się z łaciny („sal” – sól). Sosy stanowią ważny element kuchni meksykańskiej i występują w różnych odmianach, i w większości bazują na warzywach. Salsa do tego stopnia zakorzeniła się także w kuchni amerykańskiej, że produkt ten jest sprzedawany w gotowej postaci w sklepach, podawany w restauracjach i w domach – nie tylko osób o pochodzeniu meksykańskim czy hiszpańskim. Dzisiejszy przepis to jedna z najpopularniejszych odmian salsy, często spotykana w restauracjach, składająca się z zaledwie kilku składników i bardzo prosta w wykonaniu. Salsę możemy podawać do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza pieczonych i z grilla, do ryb, ryżu czy nawet posmarować nią grzanki. Przepis na podstawie ThePioneerWomanCooks.

Salsa

1 puszka pomidorów w całości (odsączonych z soku)

1 papryczka chili (czerwona lub – jeszcze lepiej – zielone jalapeno. W zależności od upodobań, można pozbawić ja pestek, by była łagodniejsza, lub je pozostawić. Zawsze można zwiększyć ostrość gotowego sosu, trudniej natomiast złagodzić zbyt ostry sos)

1 mała cebula – obrana, przekrojona w ćwiartki

2 ząbki czosnku – obrane

½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżka siekanej kolendry

3 łyżki siekanej natki pietruszki

1-2 łyżki soku z limonki

1/2 łyżeczki soli – do smaku

1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami). Blendujemy pulsacyjnie – do osiągnięcia pożądanej konsystencji sosu. Ja osobiście lubię najpierw rozdrobnić same pomidory, a potem resztę składników, co daje lepsza kontrolę nad produktami. Salsa nie powinna przypominać sałatki z siekanych warzyw, ani też zamienić się po prostu w pomidorową wodę, należy więc znaleźć zloty punkt, w kutym konsystencja sosu najbardziej nam odpowiada. Na koniec doprawiamy sos d o smaku solą, by był wyrazisty w smaku. Przechowujemy w lodówce.

Salsę można przygotować w większej ilości i pasteryzować w słoiku.

 Taco bowl

Salsa jako dodatek do Miski Taco



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 17 października 2017 13:03

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!