Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 06 października 2017

Olej chili

Olej chili to pyszny specjał kuchni chińskiej, związany mocno z kuchnią regionów Syczuan, Hunan i Shaanxi. Jest on do tego stopnia popularny i lubiany, że w restauracjach, tak, zawsze stoi na stoliku buteleczka takiego oleju. Tym czym dla innych krajów są to sól i pieprz, tym w Chinach są olej chili i sos sojowy. Podobny olej znajdziemy w Japonii (z odrobinę innymi dodatkami smakowymi, przede wszystkim bez przyprawy 5 smaków) oraz … we Włoszech, gdzie wykorzystuje się oliwę z oliwek. Olej chili ma piękną rubinową barwę i jest niezwykle uniwersalny: można nim skrapiać ryż, makaron, warzywa, dowolne mięso, drób czy rybę, jak również używać jako przyprawy do dowolnych dań i zup. Co ciekawe, wbrew pozorom nie jest wcale piekielnie pikantny, bowiem po ugotowaniu w gorącym oleju chili traci sporo swej ostrości. Bardzo lubię obserwować, jak chili zaczyna się gotować i skwierczeć po wlaniu do niego wrzącego oleju : ). Przepis na podstawie Omnivore’sCookbook.

 Chili Oil

1,5 łyżki sezamu

2 łyżki chili w płatkach

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

½ łyżeczki utłuczonego pieprzu syczuańskiego (można ew. zastąpić czarnym pieprzem)

Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, pokrojony w cieniutkie plasterki

1 ząbek czosnku – obrany, pokrojony w cieniutkie plasterki

1 listek laurowy

Szczypta soli

½ szklanki oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowego, z pestek winogron, ryżowego

 

1. Sezam prażymy na suchej patelni, mieszając, aż będzie złoty. Nie dopuszczamy, by zaczął brązowieć i się palić, bo zrobi się gorzki. Pamiętajmy, ze sezam prazy się jeszcze chwile pod wpływem własnego ciepła już po zdjęciu z patelni, więc lepiej zdjąć go wcześniej, niż za późno. Uwaga: prażony sezam jest niezwykle gorący, nie dotykamy go palcami, nie próbujemy jeść!

2. Sezam umieszczamy w misce wraz z pozostałymi suchymi składnikami. Wybierzmy taką miskę, która jest odporna na wysoka temperaturę i nie pęknie.

3. W rondelku lub garnku podgrzewamy olej do temperatury 100 st. C. Powinien być wrzący, jednak uważamy, by się nie zaczął przypalać.

4. Gorący olej przelewamy pomału do miski z suchymi składnikami. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie przekładamy do wybranego pojemniczka. Olej jest gotowy do użycia.

Olej możemy przecedzić lub nie – wg uznania. Obie metody są stosowane w chinach i są autentyczne. Ja nie przecedzam, bo prażony sezam i kawałeczki chili są naprawdę smaczne.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 06 października 2017 12:11

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Anita napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/10/08 12:55:43:

    Bardzo fajny przepis, koniecznie taki olej będe musiała sprawdzić bo coś czuję, że będzie pycha :D

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/09 09:58:13:

    Wystarczy niewiele, by zaostrzyć potrawę :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/09 16:00:51:

    Anita- jeśli lubisz orientalne klimaty,będziesz zachwycona :)

    Mikimama, dokładnie tak, za ostrzyć i nadać oryginalny smak :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!