Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 12 października 2017

Zwiebelkuchen. Placek cebulowy

Zwiebelkuchen to rodzaj wytrawnego wypieku, bardzo popularnego w kuchni niemieckiej, zwłaszcza w rejonach południowych, jak również w Szwajcarii. Na drożdżowym cieście znajduje się mnóstwo cebuli i kawałeczków bekonu. Placek jest pyszny zarówno na ciepło (można odgrzewać), jak i na zimno. Sami wybierzcie, czy zrobicie go na gotowym spodzie drożdżowym, czy tez sami przygotujecie ciasto. Ja zazwyczaj robię go na własnym cieście. 

Zwiebelkuchen

1 opakowanie chłodzonego nie słodkiego ciasta drożdżowego (spodu do pizzy) LUB

150 ml ciepłego mleka

½ opakowania drożdży instant (opakowanie zawiera 7g)

½ łyżeczki cukru

Ok. 250-300g mąki pszennej typ 650

4 łyżki mąki żytniej*

1 łyżeczka soli

 

na wierzch:

150 g wędzonego boczku – pokrojonego w drobną kostkę

4-6 dużych cebul (w tym użyłam 1 czerwonej cebuli, do dekoracji na wierzchu. Cebuli służącej do dekoracji nie podsmażałam)

150 g kwaśnej śmietany 12%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sól i świeżo starty czarny pieprz – intensywnie do smaku

olej do smażenia


*Jeśli nie macie, można użyć samej mąki pszennej


1. Jeśli używamy gotowego ciasta, poniższe kroki pomijamy.

Jeśli wolicie sami wykonać spód do placka, rozpuszczamy drożdże w ciepłym (nie gorącym!)  mleku wraz z  cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

Następnie dodajemy sól, mąkę żytnią oraz resztę mąki pszennej. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

2. Na patelni podsmażamy pokrojony drobno boczek (jeśli jest chudy, można użyć odrobiny oleju). Chodzi o to, by zrobił się zaledwie lekko złoty, lecz by nie wysechł i nie stwardniał. Zdejmujemy go z patelni.

Następnie, na tej samej patelni, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obrane i pokrojone w nie za cienkie pół plastry cebule. Gdy będą szkliste, zdejmujemy je z patelni, mieszamy wraz z boczkiem, mąką ziemniaczaną i śmietaną, po czym doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem.

3. Dno formy o wymiarach ok. 20 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tym rozkładamy równomierną warstwą ciasto.

Na ciasto wykładamy przygotowane nadzienie cebulowe. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy dekoracyjnie krążki lub pół krążki cebuli.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez ok. 30-40 minut.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 12 października 2017 13:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Anita napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/10/15 13:57:08:

    O kurcze, ale bomba! Nie jadłam takiego placka nigdy, ale wygląda naprawdę wyśmienicie :P

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/16 14:42:39:

    Anita, to polecam, bo jest prosty w wykonaniu i pyszny :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!