Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 21 listopada 2017

Bakłażan w sosie słodko kwaśnym

Bakłażan w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie warzywne, wywodzące się z kuchni chińskiej. Możemy podać je z ryżem lub z makaronem. Przepis inspirowany Tori'sKitchen.

Sweet and Sour Eggplant

1 bakłażan – pokrojony w pół plastry

Mąka pszenna do obtoczenia

1 papryka czerwona = pokrojona w paski

1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra

2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

Chili – do smaku

1 łyżka ziaren sezamu

Olej do smażenia

szczypiorek do dekoracji

 

Sos (składniki mieszamy):

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżki białego octu winnego (lub octu ryżowego)

2-3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki wody wymieszanej

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Pół plastry bakłażana obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Nie podlewamy podczas smażenia oleju, żeby bakłażan nie wypił go za dużo.

Zdejmujemy z patelni.

Podsmażamy paprykę wraz z cebula i czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista, ponownie dodajemy plastry bakłażana, chili oraz sezam i wlewamy sos. Smażymy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypany szczypiorkiem.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 21 listopada 2017 12:52

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!