Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 02 listopada 2017

Domowa przyprawa Cajun

Kuchnia Cajun to kuchnia ludności zamieszkującej obszar środkowej Luizjany w USA - francuskojęzycznych Akadian, deportowanych przez Brytyjczyków z Kanady. Jest to prosta, "chłopska" kuchnia, opierająca się na ryżu, mięsie i owocach morza, łącząca pikantne smaki z wpływami kuchni francuskiej. Warzywną "świętą trójcą" kuchni cajun nazywa się paprykę, cebulę i seler naciowy. Przyprawa cajun przyda się do wielu potraw z tego regionu. Przepis na podstawie OneHundredDollarsAMonth.

 Cajun Spice

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka granulowanej/suszonej cebuli

1 łyżeczka pieprzu cayenne

Opcjonalnie: ½ łyżeczki chili w płatkach

Do przyprawy można dodać od razu sól, lub dosalać przygotowywaną potrawę na bieżąco, wg potrzeb (ja wolę tę opcję).


Wszystkie składniki mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 02 listopada 2017 13:21

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Kasia napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/11/05 15:22:41:

    Fajna przyprawa, nigdy takiej nie próbowałam, więc na pewno chętnie się przyjrze bliżej :P

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/06 14:29:19:

    Kasiu, zachęcam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!