Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 20 listopada 2017

Omlet masala

Dzisiejszy omlet łączy w sobie przyjemnie chrupiące warzywa z dalekowschodnimi smakami i aromatami. Z podanej ilości wyjdą dwa normalne omlety lub jeden bardzo duży. Przepis wg MyTastyCurry.

Masala Omelette

6 jajek + 3 łyżki mleka

1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

½ czerwonej cebuli – obranej, jak najdrobniej posiekanej

2 łyżki drobno siekanej natki kolendry

½ łyżeczki słodkiej papryki

Szczypta ostrej papryki – do smaku

¼ łyżeczki curry

¼ łyżeczki kurkumy

szczypta soli, szczypta pieprzu – do smaku

masło do smażenia

ser cheddar starty na tarce (duże oczka)

 

 

1. Cebulę  kolendrę siekamy jak najdrobniej. Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i białe włókna (błonki), które są wewnątrz. To te części odpowiedzialne są za to, ze papryczka jest ostra. Po ich usunięciu nasz omlet nie będzie pikantny.  Lekką pikanterie możemy uzyskać dzięki dodatkowi ostrej papryki.

W miseczce mieszamy w jajka z 1 łyżką mleka, pieprzem i szczyptą soli. Dodajemy siekane warzywa.

Na małej patelni roztapiamy masło, po czym wlewamy połowę naszej masy jajecznej na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu.  Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund, np. łopatką. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty.

Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

2. Na omlecie rozkładamy równomierną warstwą starty ser. Zmniejszamy płomień do minimum i przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy kilka chwil, by ser zaczął się roztapiać.

3. Składamy omlet na pół i zsuwamy omlet na talerz. Można posypać szczypiorkiem.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 listopada 2017 13:08

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/20 14:47:16:

    Dobry omlet usmażyć wcale nie jest tak łatwo. Boski

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/20 16:30:54:

    Daga, wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Kluczowe jest przemieszanie w początkowej fazie-dzięki temu omlet nie jest płaski i suchy.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!