Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 22 listopada 2017

Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej

Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej to super prosty i szybki przepis, dzięki któremu możemy otrzymać danie, jakiego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Standardowa polędwiczka o wadze ok. 500g wystarczy nam dla 2-3 osób. Danie najlepiej przygotowywać na patelni o metalowej rączce, która od razu możemy wstawić do piekarnika. Przepis wg TasteOfHome.

Balsamic Pork Tenderloin

1 polędwiczka wieprzowa

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oleju

½ szklanki octu balsamicznego

½ szklanki brązowego cukru

 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 st. C. Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
  2. Wlewamy na patelnię ocet i wsypujemy cukier. Mieszamy, podgrzewając, aż cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć.
  3. Ponownie umieszczamy polędwiczkę na patelni; polewamy sosem. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 8-10 minut (lub aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 75 st. C). Polędwiczka nie może być przesuszona, więc nie pieczemy, aż będzie twarda – mięso powinno zachować sprężystość.

Patelnię wyjmujemy i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie kroimy polędwicę w plastry.

Podajemy polaną glazurą balsamiczną.

Balsamic Pork Tenderloin

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 22 listopada 2017 13:20

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!