Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 24 listopada 2017

Tarta śmietankowo cukrowa. Sweet Cream Sugar Pie

Przypuszcza się, że przepis na to ciasto powstał w XIX w. w stanie Indiana (USA), gdzie żyła liczna społeczność Amiszów. Trochę podobne ciasta znajdziemy w hrabstwie Pensylwania w Pensylwanii i kilku innych miejscach w Stanach Zjednoczonych ze znaczącymi populacjami Amiszów. Zbliżone ciasto spotkać można również w północnej Francji i Belgii, jak również w kanadyjskim Quebec – we francuskojęzycznej wersji znane tam jako Tarte au sucre.  Czym zatem jest to ciasto, które pierwotnie najprawdopodobniej robiono głównie w sezonie zimowym, gdy zapasy jabłek już się skończyły? To ciasto na kruchym spodzie, wypełnione kremem z zagęszczonej śmietany i cukru, który jest miękki i sprężysty, lecz na tyle stały, by ciasto dało się bez problemu kroić. Na jego wierzchu zaś znajdziemy przepyszną warstewkę cynamonowego karmelu, który nadaje całości wyjątkowego smaku. Nie dajcie się zwieść nazwie - ciasto wcale nie jest przesłodzone! Przepis na podstawie TheDomesticRebel.

Cream Sugar Pie

ciasto kruche:

300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli


krem:

500 ml śmietany UHT 30% lub 18%

125 ml mleka

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie aromatu waniliowego! Można w to miejsce użyć także cukru waniliowego)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki masła

Szczypta soli

 

Na wierzch:

1 łyżka masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

2. Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Całość zagniatamy szybko na spójną masę. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

3. Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm (spód i brzegi na wysokość ok. 3-4 cm) i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie złote, ok. 25 minut.

4. W międzyczasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, gotujemy krem, aż zgęstnieje. Na małej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła. Cukier mieszamy z cynamonem.

Gotowy krem przelewamy na podpieczony spód. Wyrównujemy powierzchnię, po czym smakujemy ją masłem. Następnie równomiernie oprószamy cukrem z cynamonem.

Pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie złoty. Możemy również skarmelizować wierzch używając funkcji „grill” – ostrożnie, nie dłużej, niż minutę.

Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie umieszczamy na minimum 2 godziny w lodówce.

Cream sugar Pie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 24 listopada 2017 13:18

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Zuza napisał(a) z *.pool90-75-215.dynamic.orange.es komentarz datowany na 2017/11/24 14:57:36:

    do gorzkiej kawy.. mniam deser idealny

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/24 21:09:30:

    Zuza, jak najbardziej! Wbrew nazwie,ciasto nie jest słodkie jak ulepek :)

  • Gość Gosc napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2017/12/02 14:07:39:

    Super ciasto :) jednak nie rozumiem fragmentu - na patelni roztapiamy masło a cukier laczymy z cynamonem. A co z tym masłem, polewamy nim ciasto?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/04 09:10:55:

    Po przelaniu kremu na podpieczony spód wyrównujemy powierzchnię kremu i smarujemy roztopionym masłem. Następnie oprószamy cukrem cynamonowym. :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!