Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 04 grudnia 2017

Curry z jajek na twardo

Kolhaput to miasto w południowo-zachodnich Indiach, w stanie Maharasztra. Z niego właśnie pochodzi przepis na dzisiejszą potrawę, czyli jajka w sosie curry. Jajka są produktem niezwykle popularnym w Indiach. Z jednej strony wynika to z tego, że duża część hindusów to wegetarianie, a z drugiej chodzi o fakt, że jajka są pożywnym, smacznym, a zarazem tanim zamiennikiem mięsa. Przepis na podstawie ChefDeHome.

Egg Curry

8 jajek ugotowanych na twardo

1 łyżeczka sody kuchennej

1 duża czerwona cebula – obrana, posiekana

1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany

1 łyżeczka papryki słodkiej

Chili – do smaku

1 łyżeczka maku

1 łyżeczka przyprawy garam masala

2 łyżki wiórków kokosowych

¼ łyżeczki kurkumy

Sól i pierz – do smaku

1 duży pomidor – drobno posiekany

½ szklanki passaty pomidorowej

½ szklanki wody

2 łyżki siekanej drobno natki kolendry

 

Olej do smażenia

 

  1. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy.
  2. 2. W międzyczasie w rondlu, na oleju, podsmażamy cebulę z papryczką, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula zacznie być lekko rumiana, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy., po czym dodajemy posiekanego drobno pomidora. Smażymy chwilę razem, aż pomidor puści sok. Zdejmujemy rondel z ognia i ucieramy blenderem na gładką masę.
  3. Jajka na twardo przekrawamy na połówki. Na patelni, na maśle, podsmażamy je aż będą z obu stron złote. Zdejmujemy je z patelni i wlewamy tam naszą pastę-sos. Dodajemy passatę oraz wodę. Dusimy sos na minimalnym ogniu, dodawszy kolendrę. Gdy sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i /lub chili, po czym dodajemy jajka. Podgrzewamy całość razem kilka minut, po czym podajemy z ryżem lub chlebkiem typu pita, naan lub ze zrumienionymi tortillami. Do tego duży kleks gęstego jogurtu naturalnego.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 grudnia 2017 09:14

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!