Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 06 grudnia 2017

Skrzydełka kurczaka w chrupiącej panierce

Skrzydełka z kurczaka są produktem do którego często wracamy, ponieważ bardzo szybko się je przygotowuje, a sposobów ich podania jest naprawdę mnóstwo. Dzięki temu za każdym razem możemy otrzymać zupełnie inne danie. Dziś proponuję Wam smażone skrzydełka w chrupiącej panierce.

Crispy Chicken Wings

8 skrzydełek kurczaka

Olej do smażenia


Do moczenia (składniki mieszamy):

1 szklanka maślanki

2 łyżki sosu chili

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody kuchennej

1/2 łyżeczki soli (do smaku)


Do panierowania (składniki mieszamy):

2/3 szklanki maki pszennej

2/3 szklanki maki kukurydzianej

 

Umyte skrzydełka przecinamy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy. W małym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Gdy będzie wrzała, wkładamy pozostałe kawałki kurczaka. Gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, by nie parzyły dłoni.

Następnie każdy kawałek panierujemy w mące, w maślance oraz ponownie w mące.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 06 grudnia 2017 12:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ekokosze napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/14 08:08:34:

    A ja także do panierki stosuję zwykłe płatki kukurydziane

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!