Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 12 stycznia 2018

Kotlety mielone

 Kotlety mielone to klasyk, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli podamy do nich różne sosy oraz różne dodatki, jak ziemniaki, kasza jęczmienna, kasza gryczana czy makaron (do którego szczególnie pasują takie sosy, jak grzybowy, beszamelowy czy serowy), za każdym razem otrzymamy inny, ciekawy obiad.

Kotlet mielony

500 g mielonej łopatki wieprzowej

1 cebula – obrana

2 ząbki czosnku – obrane

1 jajko

2-3 kromki chleba bez skórki, namoczonego w wodzie

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki sody kuchennej

Świeżo zmielony czarny pieprz i sól – do smaku, by masa była wyrazista

Bułka tarta do obtoczenia

Olej + masło do smażenia

 

Chleb namaczamy w wodzie.

Mięso drobno mielemy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy odciśnięty chleb i przyprawy. Ważne, by dodać tyle soli i pieprzu, by masa była wyrazista w smaku i by kotlety nie wyszły mdłe. Masę dobrze wyrabiamy, by wszystkie składniki się połączyły.

Mokrymi dłońmi formujemy 10 kotletów, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety smażymy na oleju z dodatkiem masła, z obu storn na złoto.

Do kotletów pysznym dodatkiem będzie sos chrzanowy (klik) , musztardowy lub Cajun (klik).



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 12 stycznia 2018 13:20

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!