Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 14 marca 2018

Burek z mięsem. Börek.

Burek (Börek) to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, wywodzącego się z Anatolii, popularnego w kuchniach krajów bałkańskich, Lewantu, śródziemnomorskich i w Europie Wschodniej.  Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich, można przygotować z nadzieniem mięsnym, serowym lub warzywnym. Dziś mam dla Was wersję mięsną. Burek idealnie sprawdzi się jako przekąska „w terenie”, jest bowiem bardzo pożywny, łatwy w transporcie i świetnie znosi odgrzewanie. Możemy go także podać jako danie główne: z jogurtem naturalnym (lub czosnkowym) lub innym ulubionym sosem do maczania oraz sałatką, będzie pysznym obiadem. Przepis na podstawie EasyTurkishRecipies.

Burek

Chłodzone ciasto yufka lub filo

Nadzienie:

400g mielonego mięsa wołowego

1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

1 łyżeczka oregano

½ łyżeczki tymianku

Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku

Ew. chili w płatkach – do smaku ( u mnie ½ łyżeczki)

Sezam lub czarnuszka – do posypania

Olej do smażenia

Sos:

3 jajka

2/3 szklanki jogurtu naturalnego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

 

1. W rondlu na niedużej ilości oleju podsmażamy siekana cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy mięso, czosnek, oregano i tymianek. Smażymy, mieszając. Chodzi o to, by mięso przestało być surowe, lecz by nie zaczęło się ramienic i przesuszać. Zdejmujemy rondel z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mięso powinno być wyraziście pieprzne w smaku. Można dodać także odrobinę płatków chili.

2. Składniki sosu mieszamy. No okrągłej formy do pieczenia ( średnica ok. 30 cm) smarujemy sosem. Na to układamy ciasto, marszcząc je palcami tak, by powierzchnia była nie równa, lecz pofałdowana. Smarujemy sosem i nakładamy kolejna warstwę ciasta, smakujemy sosem i układamy trzecią warstwę ciasta. Każdą kolejną warstwę nakładamy w ten sam sposób, fałdując ciasto i smarując sosem.

Burek

Gdy mamy już 3 warstwy, które stanowią spód, wykładamy warstwę mięsa.

Burek

Przekładamy je ciastem (cały czas smarujemy pomiędzy warstwami), dajemy warstwę mięsa, warstwę ciasta, warstwę mięsa. Kończymy dwoma warstwami ciasta, które stanowią wierzch. Wierzch smarujemy sosem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Ostrym nożem kroimy burek w formie na 8 trójkątów.

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Podajemy na ciepło lub na zimno. Do burka bardzo pasuje jogurt naturalny lub jogurt z czosnkiem.

 Burek



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 14 marca 2018 11:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tokkania napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/15 12:03:25:

    Przepis porywam ^^ smacznie wygląda

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/17 11:01:06:

    Tokkania - cieszę się, życzę smacznego!

  • Gość kompendium7 napisał(a) z *.ipv4.supernova.orange.pl komentarz datowany na 2018/03/17 14:29:01:

    A jak zrobic wersje bezmiesna? Moze to pomysl na nastepny wpis?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/19 12:05:53:

    Kompendium7 - mówisz-masz :) , oto przepis dla Ciebie passionfruit.blox.pl/2018/03/Burek-z-serem.html Smacznego!

  • Gość kamil napisał(a) z *.166.rako-lan.pl komentarz datowany na 2018/03/21 10:34:26:

    Pyszne

  • Gość Katalina napisał(a) z 62.244.131.* komentarz datowany na 2018/03/21 10:59:40:

    Często w tureckich serialach, które czasami oglądałam zajadają się burkiem, zawsze się zastanawiałam jak to się przygotowuje:).

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/22 12:02:11:

    Katalina, warto zrobić burek samemu, nie jest to trudne,a jest pyszny! :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/22 12:10:08:

    Kamil, cieszę się :)

  • superprezent napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/26 20:12:00:

    Turecki kebab w domowym zaciszu. No jest to fajny pomysł na kolacje ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!