Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 19 marca 2018

Burek z serem

Burek (Börek) to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, wywodzącego się z Anatolii, popularnego w kuchniach krajów bałkańskich, Lewantu, śródziemnomorskich i w Europie Wschodniej.  Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich, można przygotować z nadzieniem mięsnym, serowym lub warzywnym. Dziś mam dla Was wersję z serem. Burek idealnie sprawdzi się jako przekąska „w terenie”, jest bowiem bardzo pożywny, łatwy w transporcie i świetnie znosi odgrzewanie. Możemy go także podać jako danie główne: z jogurtem naturalnym (lub czosnkowym) lub innym ulubionym sosem do maczania oraz sałatką, będzie pysznym obiadem.

Burek z serem

Chłodzone ciasto yufka lub filo


Nadzienie:

250 g sera białego półtłustego

4-6 łyżek jogurtu naturalnego

3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Sól do smaku

Kumin w ziarnach i/lub czarnuszka – do posypania

 

Sos:

3 jajka

2/3 szklanki jogurtu naturalnego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

 

1. Mieszamy biały ser z jogurtem i pietruszką, aż do uzyskania gęstej masy. Doprawiamy do smaku solą.

2. Składniki sosu mieszamy. No okrągłej formy do pieczenia ( średnica ok. 30 cm) smarujemy sosem. Na to układamy ciasto, marszcząc je palcami tak, by powierzchnia była nie równa, lecz pofałdowana. Smarujemy sosem i nakładamy kolejna warstwę ciasta, smakujemy sosem i układamy trzecią warstwę ciasta. Każdą kolejną warstwę nakładamy w ten sam sposób, fałdując ciasto i smarując sosem.

Burek

Gdy mamy już 3 warstwy, które stanowią spód, wykładamy warstwę mięsa. Przekładamy je ciastem (cały czas smarujemy pomiędzy warstwami), dajemy warstwę mięsa, warstwę ciasta, warstwę mięsa. Kończymy dwoma warstwami ciasta, które stanowią wierzch. Wierzch smarujemy sosem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Ostrym nożem kroimy burek w formie na 8 trójkątów.

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Burek z serem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 marca 2018 12:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/20 10:28:20:

    Dla mnie super!

  • fitzone napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/26 19:51:48:

    W sumie to nie wygląda to na trudny przepis. Warto wypróbować ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!