Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 09 kwietnia 2018

Biała kiełbasa z fasolą

Dzisiejsza potrawa jest luźno inspirowana francuskim daniem cassoulet, składającym się z fasoli i mięsa. W cassoulet znajdziemy zazwyczaj jego kilka rodzajów: kiełbaski wieprzowe, gęś, kaczkę, wieprzowinę czy baraninę. Zdecydowałam się na prostsze rozwiązanie, czyli użycie kiełbasek i boczku, dodałam również czerwona fasole do białej, by urozmaicić potrawę wizualnie. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, doskonale znosi odgrzewanie i nadaje się nie tylko na chłodne miesiące, lecz zawsze wtedy, gdy potrzebujemy potrawy zawierającej solidną dawkę domowego ciepła :).

 Sausage and Beans

2 cebule – obrane, posiekane w grubą kostkę

1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

100 g surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę

1 puszka białej fasoli wraz z zalewą

1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy

3 pomidory – pokrojone w kostkę

1 łyżeczka tymianku

½ łyżeczki rozmarynu

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

natka pietruszki - do posypania

Olej do smażenia

Białe kiełbaski

 

Na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy cebulę z boczkiem i czosnkiem. Gdy boczek będzie rumiany, dodajemy obie fasole (białą wraz z zalewą), pomidory, tymianek i rozmaryn. Dusimy potrawę, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu odparuje, ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kiełbaski, aż będą z obu stron rumiane.

Podajemy ze świeżym pieczywem.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 kwietnia 2018 11:41

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!