pełnia smaku...
Wpis
Jak w kilka chwil mieć na swoim stole posiłek, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja? Na przykład - właśnie tak. Przepis na podstawie chefkoch.de.
500g klusek gnocchi
1 cebula – obrana, posiekana w grubą kostkę
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
5-6 plastrów szynki – pokrojonej w paseczki lub w kostkę
100 ml śmietany UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
4 łyżki startego sera parmezan lub Grana Padano
2 łyżki siekanej drobno natki pietruszki
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Oliwa z oliwek lub masło do smażenia
1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na patelni lub w rondlu podsmażamy na oliwie lub maśle cebulę z czosnkiem i szynka. Gdy szynka będzie lekko rumiana, wlewamy śmietankę i wsypujemy parmezan. Dodajemy pietruszkę i doprawiamy sos do smaku sola i pierzem. Ugotowane gnocchi mieszamy z sosem. Możemy podać posypane dodatkowym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pietruszką lub bazylią.
Zdecydowanie to są moje smaki. Trafiłaś w samo sedno, dzisiaj próbuje na sobie i rodzinie :D
Defra, smacznego! :)
Z szynką brzmi pysznie!
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |