Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 06 kwietnia 2018

Porchetta, czyli aromatyczna wieprzowina po włosku

Porchetta [wym. porketta] to wywodząca się z Włoch pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem włoskim i rozmarynem. Została wpisana przez włoskie Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywności i Leśnictwa (Ministero delle Politiche Agricole, Alimentari e Forestali)  na listę produktów tradycyjnych. Porchetta, wraz z owczym serem Pecorino Romano, jest dumą i typowym daniem regionu Lancjum, którego stolica jest Rzym. Może być podawana w kanapkach, lub stanowić nadzienie pizzy bianca lub samodzielne danie; jest popularna zarówno w domach czy na piknikach, jak też jako typowy street food. Początkowo pieczeń przygotowywano z całego prosięcia. Obecnie często używa się do niej zrolowanego boczku ze skórą, która po upieczeniu staje się chrupka i ciągnąca, urozmaicając strukturę kanapki. W dzisiejszej wersji proponuję wykorzystanie karkówki, ponieważ jest to zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna opcja, natomiast smakiem nie ustępuje boczkowi.

Porchetta Sandwich

Porchetta

 

1 kg karkówki wieprzowej, nie za chudej

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego (+0,5 łyżeczki do oprószenia mięsa)

3/4  łyżeczki rozmarynu

3/4 łyżeczki szałwii

3/4  łyżeczki tymianku

3/4  łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

3/4 łyżeczki chili w płatkach

1 łyżeczka soli

 

 

Koper włoski podprażamy chwilę na suchej patelni, mieszając, aż zacznie być aromatyczny. Następnie rozdrabniamy nasionka w moździerzu.  Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.

Mięso rozkrawamy w taki sposób, by powstał płaski płat. Jedną stronę mięsa smarujemy marynata, po czym zwijamy ściśle jak roladę i osznurowujemy (instrukcja jak sznurować wędliny znajduje się tutaj – klik).

Tutaj instrukcja obrazkowa:

Porchetta

A tutaj wersja dla osób, które wolą schematy:

Porchetta schemat

 

Mięso oprószamy solą, pieprzem i koprem włoskiem, po czym zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 24 godziny.

Zamarynowane mięso umieszczamy z naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub rękawie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez 90 minut. Następnie odkrywamy pokrywę lub rozcinamy rękaw, by wierzch mięsa się przyrumienił.

Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dopiero kroimy.

Porchetta

Kanapki z porchettą: Bułki do burgerów rozkrawamy i rumienimy. Dolna połówkę smarujemy majonezem, na którym układamy sałatę. Na niej układamy sporą porcję mięsa pokrojonego w drobną kostkę, nakrywamy drugą połówką bułki.

 

Wspaniale smakują kanapki z porchettą na zimno, jednak z odgrzaniem jej nie ma również żadnego problemu: posiekaną porcję mięsa podsmażamy chwilkę na 1 łyżeczce masła. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i nakrywamy patelnię pokrywką. Po 1/2 minuty wyłączamy palnik.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 06 kwietnia 2018 13:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Maria napisał(a) z *.dsl.bell.ca komentarz datowany na 2018/04/08 16:32:47:

    Bardzo lubie porchette.Pamietam jej super smak gdy jadlam ja w okolicach Rzymu.Dzis niedziela i mam juz kupione wedliny,ale na przyszly weekend napewno przygoyuje porchette.Napisze jak mi wyszla.Dziekuje za przepis.aria

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/08 22:50:15:

    Maria, trzymam kciuki za przepyszną porchettę i pozdrawiam serdecznie!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/09 08:41:09:

    Nawet po świętach nie mam smaka na dobre mięso!

  • Gość Sklep Wagi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/04/10 08:37:20:

    Wygląda obiecująco, i wbrew pozorom nie skomplikowanie. Może zrobię ją dla chłopaka w ten weekend. Oby wyszło :D

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/10 08:50:12:

    Sklep Wagi, to prawda, wykonanie nie jest wcale skomplikowane! Jedyne,czego nam tu trzeba, to czas zaplanowany na marynowanie i upieczenie. Smacznego!

  • 40barbara napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/12 18:42:58:

    Jadłam w Sienie tę wieprzowinę. niebo w gębie!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/17 13:58:20:

    Barbara, bo to tak jest z tym smakiem: kto raz próbował, nigdy nie zapomni! :)

  • Gość Maria napisał(a) z *.dsl.bell.ca komentarz datowany na 2018/05/09 22:15:05:

    Karkowka zrobiona I zjedzona.Byla pyszna,w tym tygodniu powtorka.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/14 13:36:50:

    Maria, to super, ogromnie się cieszę!

  • adrijah napisał(a) komentarz datowany na 2018/06/09 18:27:30:

    Uwielbiam te Twoje schematy :) tak bardzo do mnie przemawiają :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/06/18 08:20:24:

    Witaj, Adrijah! Dawno się nie 'widziałyśmy'! :) 
    Wydaje mi się, że mogą być pomocne - łatwiej jest rozrysować coś, co w opisie by wyglądało na długie i zagmatwane, choć w rzeczywistosci takie nie jest.

  • Gość Maria napisał(a) z *.dsl.bell.ca komentarz datowany na 2018/08/27 23:00:37:

    Robilam juz kilka razy porchette .Wyszla super.Wszystkim smakowala.Zostanie przepis na dluzej.Polecam.Maria

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/09/03 08:57:31:

    Mario, ogromnie się cieszę! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!